albuminedruk

Albuminepapier was het dominante afdrukmateriaal in de tweede helft van de negentiende eeuw. Door een coating van papier met een dunne laag albumine (gemaakt van eiwit) ontstaat er een fraaie scherpte en glans in de afdruk.

lees meer

* * *

broomoliedruk

Broomoliedruk is een variant van het oliedrukprocédé. De werking berust op het principe dat geharde gelatine niet zwelt in water en ongeharde gelatine wel.

lees meer

* * *

caseïnedruk (zerochrome)

Dit is de eerste ‘zerochrome’ workshop waarin gedrukt wordt zonder gebruik te maken van de traditionele chroomzouten. Dat levert een ‘schonere’ druktechniek op, en dat is natuurlijk winst!

lees meer

* * *

cyanotypie

Cyanotypie is gebaseerd op de lichtgevoeligheid van ijzerzouten. Twee oplosbare ijzerzouten worden gemengd en de oplossing wordt over een vel papier uitgestreken. Na belichting met veel ultraviolet licht ontstaat een derde ijzerzout dat onoplosbaar en na spoelen en oxidatie aan de lucht blauw van kleur is.

lees meer

* * *

digitale negatieven

Met behulp van een inkjetprinter kunnen heel goede negatieven gemaakt worden voor oude fotografische procédés. Toch is de werkwijze niet zonder haken en ogen. De keuze van de juiste printmaterialen, welke printer en welke inkten werken goed en welke niet, printen in kleur of zwart-wit en het maken van een geschikte een correctiecurve zijn vragen die aandacht behoeven voordat de resultaten die van analoge film kunnen benaderen en soms overtreffen.

lees meer

* * *

gomdruk (zerochrome)

Een mengsel van Arabische gom, een pigment en een oplossing van kaliumdichromaat wordt op een vel papier aangebracht dat hierdoor lichtgevoelig wordt.

lees meer

* * *

gomdruk (zerochrome) driekleurendruk

Fullcolor gomdrukken met een cyanotypie als cyaan laag en gomdruk lagen voor geel en magenta.

lees meer

* * *

kallitypie

Een oplossing van een ijzerzout wordt aangezuurd met wijnsteenzuur waarna er een oplossing van zilvernitraat wordt bijgedruppeld. Dit mengsel wordt uitgestreken over een vel papier. Na belichting ontstaat een geelbruin beeld dat omkleurd naar diepbruin bij contact met verdunde fixeer.

lees meer

* * *

kooldruk

Naast gomdruk is de kooldruk een van de meest houdbare druktechnieken. In een fotoarchief met negentiende eeuws materiaal springen de kooldrukken er nog uit alsof ze gisteren zijn gemaakt.

lees meer

* * *

oliedruk (zerochrome)

Oliedruk is de voorloper van de latere, en veel bekendere, broomoliedruk. Omdat het steeds lastiger wordt om geschikte papieren voor broomoliedruk te vinden is het interessant om de mogelijkheden van de oliedruk te onderzoeken.

lees meer

* * *

vloeibare emulsie

lees meer

* * *

zerochrome-PVP

Een gomdrukvervanger met Polyvinylpirrolidon (PVP) en diazidostilbene (DAS) als lichtgevoelige stof.

lees meer

* * *

zerochrome-SbQ

Een revolutionaire druktechniek met druktechniek polyvinylalcohol (PVOH).

lees meer

* * *

zoutdruk

Als oudste der oude procédés heeft de zoutdruk een magische klank. De werkwijze zoals Fox Talbot hem al toepaste is ongewijzigd.

lees meer

* * *