kooldruk

Naast gomdruk is de kooldruk een van de meest houdbare druktechnieken. In een fotoarchief met negentiende eeuws materiaal springen de kooldrukken er nog uit alsof ze gisteren zijn gemaakt. Bij de kooldruk wordt een dikke laag gepigmenteerde gelatine op een vel papier of kunststof aangebracht. Met een di-chromaat oplossing, of het ‘groenere’ diazidostilbene wordt het droge pigmentpapier lichtgevoelig gemaakt. Na een tweede droging wordt belicht in contact met een negatief. Daarna brengen we het pigmentpapier onder water in contact met een nieuw vel papier: de uiteindelijke beelddrager. Deze sandwich wordt enige tijd onder lichte druk samengehouden en daarna voorzichting in warm water gespoeld. De drager van het pigmentpapier komt daarbij los van het, op het andere vel, overgedragen beeld en wordt weggenomen. Na verdere spoeling in warm water wordt het beeld in koud water gehard. De naam kooldruk (carbonprint) komt van het gebruikte pigment kool- of lampenzwart, in het engels carbon black. Doordat de schaduwparijen in een kooldruk dikker zijn dan de lichte partijen heeft een kooldruk een heel kenmerkend beeldreliëf.

Kooldrukartikel in KM.

In nummer 70 van het blad KM Kunstenaarsmaterialen is een workshop kooldruk in de vorm van beeldverhaal opgenomen. Een pdf kunt u hier downloaden.

Workshop

De kooldrukworkshop bestaat uit twee delen. U kunt naar keuze beide delen samen volgen of alleen het eerste deel over het drukken zelf. Prijzen vind u hier.

Deel 1
kooldruk – de print weekend
De nadruk ligt in dit weekend op het drukken zelf. Voor mensen die hands on, willen kennis maken met de techniek. Behandeld worden:

- het voorbereiden, lichtgevoelig maken en belichten van pigmentpapier
- overdracht op de drager
- spoelen, ophelderen en drogen

Deel 2
kooldruk – het materiaal eendaagse workshop op zaterdag
Bestemd voor mensen die ‘kooldruk – de print’ hebben gevolgd en nu precies willen weten hoe je het materiaal waarmee je drukt zelf kunt maken.
De workshop behandelt alle voorbereidende stappen van het proces: pigment-papier gieten, overdracht-papier coaten, negatiefcallibratie, testprints maken.

 

gieten pigmentpapier
Warme gepigmenteerde gelatine wordt gegoten op een drager. Dit is na droging het pigmentpapier waarmee gedrukt wordt.

 

spoelen kooldruk 1
Spoelen van het pigmentpapier dat, na belichting, kort in koud water is geweest en daarna een half uur in contact heeft gelegen met de nieuwe drager

 

Pigment flow
Gelatine met pigment spoelt uit in warm water. Op plaatsen waar de belichting actief was blijft de gelatine zitten en wordt het beeld zichtbaar.

 

kooldruk erwin olaf
Volledig gespoelde kooldruk (beeld workshop Erwin Olaf 2011)

 

relief in een natte kooldruk
Reliëf in een natte kooldruk (workshop kooldruk)

 

relief in een droge kooldruk
Reliëf in een droge kooldruk (detail, Erwin Olaf, workshop 2011)

 

joods erwin olaf
Aan de randen geplakte kooldrukken, staan te drogen in het atelier (Erwin Olaf – Joods – 2013)
Deze serie is tot en met 5 januari 2014 te zien in het Stadsarchief, in Amsterdam.

 

twee full color kooldrukken
Net gespoelde kleurenkooldrukken in het atelier (Kees Brandenburg – testprints zerochrome procedé – 2012)

* * *