oliedruk (zerochrome)

Oliedruk is de voorloper van de latere, en veel bekendere, broomoliedruk. Omdat het steeds lastiger wordt om geschikte fotopapieren voor broomoliedruk te vinden is het interessant om de mogelijkheden van de oliedruk te onderzoeken.

Wat is oliedruk
Een vel papier wordt voorzien van een (dikke) laag gelatine. Deze gelatine wordt net als bij gomdruk en kooldruk lichtgevoelig gemaakt met een chroomzout of een vervangende stof met dezelfde eigenschappen. Door de inwerking van UV licht tijdens de belichting ontstaat er harding in de gelatinelaag. Onder de transparante delen van het negatief (de schaduwen in het beeld) is dat meer dan in de lichte delen. De gelatine in deze lichte delen zal daardoor meer water kunnen bevatten dan de gelatine in de donkere delen.

Als we dit oliedrukrelief nat maken zal de gelatine in de lichte delen vette inkt meer gaan afstoten dan de gelatine in de donkere delen. Door deze aantrekking en afstoting van de vette inkt wordt het fotografische beeld zichtbaar en houdbaar.

Voordeel van de oliedruk bover de broomoliedruk is dat de keuze van de drager vrij is. Bij de broomoliedruk kan er natuurlijk wel met een vergroot beeld worden gewerkt, de oliedruk is een contactdruktechniek.

zerochrome
In deze workshop wordt gebruik gemaakt van schonere chemicaliën dan de traditioneel gebruikte dichromaten. De cursus maakt daarmee deel uit van het groeiende groene zerochrome aanbod!

* * *