digitale negatieven

Met behulp van een inkjetprinter kunnen heel goede negatieven gemaakt worden voor oude fotografische procédés. Toch is de werkwijze niet zonder haken en ogen. De keuze van de juiste printmaterialen, welke printer en welke inkten goed werken en welke niet, printen in kleur of zwart-wit en het maken van een geschikte correctiecurve zijn vragen die aandacht behoeven voordat de resultaten die van analoge film kunnen benaderen en soms overtreffen.

Nu het fotograferen in toenemende mate digitaal geworden is vormt het digitale negatief een noodzakelijke schakel tussen analoge fotografische afdruk en digitale opname. Verassend genoeg verruimd dat de mogelijkheden juist enorm. Niet in de laatste plaats omdat het digitale negatief, mits op de juiste wijze gemaakt, een gestandaardiseerde kwaliteit heeft waardoor het drukken van een dergelijk negatief in een oude techniek altijd met de gestandaardiseerde belichtingstijd kan gebeuren.

workshop digitale negatieven met de inkjetprinter

Deze workshop wordt afwisselend als een ééndaagse of tweedaagse workshop aangeboden. Het maken van negatieven met behulp van een inkjetprinter en alle daarbij komende zaken zoals het kiezen van het geschikte printmateriaal, het maken van photoshopcurves toegesneden op het drukprocédés en de keuze van een printkleur bij het opbouwen van spectrale densiteit komen aan de orde.

Iedere deelnemer maakt van eigen bestanden een aantal negatieven die vervolgens worden geprint en in een oude techniek (afwisselend cyanotypie of kallitypie of beiden) worden gedrukt.

* * *