kom, vloeibare emulsie

 

Oud is het nieuwe nieuw
Kees Brandenburg | POLYCHROME organiseert cursussen speciale fotografische procédés in Middelburg, Zeeland. Een avontuurlijke aanpak en het stimuleren van experimenten staan daarbij centraal. Met digitale negatieven wordt de verbinding gelegd tussen de moderne digitale opnamepraktijk en een reeks bijzondere analoge contactdruktechnieken. De workshops zijn intensief en verdiepend, en vooral bestemd voor mensen die de procedés zelf in hun werk willen gaan toepassen.

Kees Brandenburg is specialist in het vernieuwen van oude druktechnieken. Naast het perfectioneren van de workflow van digitaal beeld naar analoog eindresultaat, zoekt hij, met de chemische kennis van de 21e eeuw, actief naar ‘schonere’ versies van 19e eeuwse druktechnieken. En dat lukt verrassend goed! Zoals met de workshops caseïne (zerochrome) daarna volgde kooldruk. Samen met Simone Simoncini schreef hij een artikel over een nieuwe aanpak voor pigmentdruk, een techniek die we zerochrome-SbQ noemden.

 

2024

 

Nieuwe workshops in het najaar! Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Voorstellen voor speciale projecten en onderzoek zijn welkom!

 

Zerochrome
Polychrome is 100% zerochrome, dat wil zeggen dat er niet meer met chroomzouten wordt gewerkt! Moet ook wel want ze zijn al geruime tijd door de EU in de ban gedaan. Er zijn gelukkig genoeg vervangende stoffen. Dat vraagt soms een aanpassing in de werkwijze. maar dat is meer een uitdaging dan een probleem.

 

In 2024 ben ik de eerste drie maanden voor een werk- en studieperiode in Gent met de nieuwe SbQ emulsie en ander onderzoek aan de slag geweest. De maanden tot de zomer werk ik aan een groot kooldrukproject. Vanaf september 2024 starten de workshops weer.

Kooldruk
Er is erg veel belangstelling voor de workshops kooldruk. Geef je snel op of laat weten dat je de eerstvolgende gelegenheid deel wil nemen! Over de kooldrukken van Erwin Olaf die in het atelier in Middelburg zijn gedrukt leest je hier meer.

 

Workshops in de komende maanden:

 

najaar 2024

* * *

 

zrochrome sbq

zerochrome-SbQ
weekend najaar 2024

Geef je op voor de nieuwsbrief voor verdere info over extra data.

cursusprijs 290 euro

Drukken met zerochrome-SbQ, een revolutionaire nieuwe techniek. De gemoderniseerde en super lichtgevoelige vervanger voor gomdruk. Een nieuwe schone zerochrome techniek die geen gebruik maakt van chroomzouten. Door de hoge gevoeligheid is het zelf mogelijk om met deze emulsie te vergroten.
We maken gebruik van een speciale techniek om in lagen te drukken. Anders dan bij de klassieke gomdruk belichten we eerst alle lagen om daarna pas de afdruk te spoelen om het beeld te ontwikkelen.

 

 

* * *

 

zerochrome pvp

zerochrome-PVP
weekend najaar 2024

Geef je op voor de nieuwsbrief voor verdere info over extra data.

cursusprijs 290 euro

Een workshop over het drukken met zerochrome-PVP. We drukken met polyvinyl pyrrolidon (PVP), een synthetische vervanger voor arabische gom en gomdruk. PVP kan lichtgevoelig gemaakt worden met DAS waardoor een hoog lichtgevoelige emulsie ontstaat. Opnieuw een schone zerochrome techniek die geen gebruik maakt van chroomzouten.
We maken gebruik van een speciale techniek om in lagen te drukken. Anders dan bij de klassieke gomdruk belichten we eerst alle lagen om daarna pas de afdruk te spoelen om het beeld te ontwikkelen.

 

 

* * *

 

Pigment flow

KOOLDRUK workshop, drie dagen
De workshop kooldruk bestaat uit één blok van drie dagen.

vrijdag, zaterdag en zondag najaar 2024
cursusprijs 475 euro, inclusief materiaal

De workshop kooldruk is het meest geschikt voor mensen die eerder workshops oude druktechnieken hebben gevolgd of op een andere manier hier ervaring mee hebben opgedaan.

Behandeld worden:

- 100% zerochrome, kooldrukken maken zonder dichromaat
- kooldruk met dubbele overdracht
- drukken in lagen op een tijdelijk drager
- overzetten van het beeld op de tijdelijke drager naar de definitieve drager
- werken met DAS als vervanger van chroomzouten
- werken met al vooraf lichtgevoelig gemaakt pigmentpapier, DAS heeft geen ‘dark effect’

Op de laatste dag worden alle voorbereidende stappen van het proces behandeld:

- pigmentpapier gieten en tegelijkertijd lichtgevoelig maken met DAS
- voorbereiden van de tijdelijke drager, met een dunne albuminecoating
- overdracht-papier coaten
- negatiefcallibratie
- korte inleiding op drukken in kleur

meer algemene informatie over kooldruk

* * *

 

 

CYANOTYPIE en DIGITALE NEGATIEVEN met de inkjetprinter
zaterdag najaar 2024

geef je op voor de nieuwsbrief voor de datum

cursusprijs 175 euro

Naast de techniek van de blauwdruk leer je in deze workshop hoe je met een inkjetprinter negatieven kunt maken en welke stappen er nodig zijn om deze optimaal te maken voor het procédé van je keuze. Heb je eenmaal de werkwijze geleerd dan is ze toepasbaar op elke andere techniek. Cyanotypie is één van de door Sir John Herschell halverwege de negentiende eeuw beschreven ijzerprocedés. Andere technieken gebaseerd op het werk van Herschell zijn: kallitypie, van dyke brown, chrysotypie en platina/palladiumdruk.

 

* * *

 

van dyke brown

 

KALLITYPIE (van dyke brown) en DIGITALE NEGATIEVEN met de inkjetprinter
zaterdag najaar 2024

Geef je op voor de nieuwsbrief voor de datum

Net als cyanotypie is van dyke brown gebaseerd op de lichtgevoeligheid van een ijzerzout. Alleen wordt hier het beeld uiteindelijk gevormd door zilver, afkomstig van zilvernitraat. De toonschaal van een de print is langer dan die van een blauwdruk. Daardoor is er een andere callibratie van het digitale negatief nodig dan bij cyanotypie of kooldruk. Heb je eenmaal de werkwijze geleerd dan is ze toepasbaar op elke andere techniek.

cursusprijs 175 euro

 

 

* * *

 

Privéworkshops, andere druktechnieken, groepscursussen op maat en samenwerkingsprojecten zijn in overleg mogelijk.

informatie over polychrome

opgave en inlichtingen:
T +31 (06) 50 900225
e-mail

* * *