Dit is de eerste ‘zerochrome’ workshop waarin gedrukt wordt zonder gebruik te maken van de traditionele chroomzouten. Dat levert een veel ‘schonere’ druktechniek op!
Caseïne wordt gemaakt door melk te laten stremmen. De vaste stof die dan overblijft, eigenlijk heel jonge kaas, wordt vloeibaar gemaakt met een beetje ammonia. Met dit mengsel kun je drukken door het lichtgevoelig te maken en er een pigment aan toe te voegen. Naast het zelf maken van caseïne uit melk bestaat er ook caseïne in poedervorm. Dit wordt gebruikt bij de bereiding van verf en is ook voor de fotografische caseïnedruk zeer geschikt.
De techniek lijkt in haar werkwijze erg op gomdruk. Het beeld wordt in lagen opgebouwd die over elkaar worden gedrukt. Op dezelfde wijze kan een kleurgescheiden beeld weer worden opgebouwd vanuit primaire kleuren.
De stof die in deze workshop gebruikt wordt om de caseïne lichtgevoelig te maken is DAS (diazidostilbene). Dit was ook de lichtgevoelige component in het legendarische Ultrastable pigmentpapier voor kooldruk. Het heeft dezelfde eigenschappen als de traditioneel gebruikte chroomzouten, maar zonder de nadelen voor het milieu. Tevens heeft DAS de eigenschap dat lichtgevoelig gemaakt materiaal veel beter houdbaar is.
Kees Brandenburg, 2013, recipient #1, 56×76 cm, caseïne (DAS)
Kees Brandenburg, 2013, recipient #2, 56×76 cm, caseïne (DAS)
* * *